Tekstil fabrikalarında, başlıca zararlı emisyonlar toz, yüksek sıcaklıklar, buhar ve toksik gazlardır. Hangi atölyelerde ve hangi teknolojik süreçlerde öne çıktığını düşünelim.
Toz : İki tür toz vardır
1. organik 2.maden
Organik toz, çeşitli kökenlerden gelen en küçük elyaf parçacıklarıdır – sebze (pamuk, keten), hayvan (ipek, yün) ve yapay elyaftan.
Mineral tozu, liflerin toplanması ve taşınması sırasında hammaddelere giren toprak parçacıklarından oluşur.
Fiber boyama tesislerinde, ince bölünmüş boya bileşenlerinden oluşan toz da salınabilir. Havadaki toz miktarı ve bileşimi, elyafın cinsine, işleme yöntemine bağlı olarak kararsızdır (2 ila 150 mg / m3).
Ana işleme atölyelerinde en yüksek miktarda toz yayılır, eğirme, dokuma ve dikiş atölyelerinde daha az toz görülür.
Tekstil işletmelerinin tozunun büyük kısmı toksik değildir. Ancak, büyük miktarlarda havada olmak, cilt hastalıkları, konjonktivit görünümünü tetikleyebilir. Havadaki yüksek konsantrasyonlarda toz, yangın tehlikesi oluşturur.

Yüksek sıcaklıklar ve nem: Neredeyse tüm atölye çalışmalarında ısı çevreye yayılır. Isı kaynakları üretim makineleri veya elektrik motorları, atölye çalışanları ve işlenmiş malzemelerdir.
Yaz aylarında, güneş ışınımından gelen ısı girişi dikkate alınmalıdır. Birçok teknolojik işlem (ağartma, boyama, buharlama) nemin serbest bırakılması ile birliktedir.
Yüksek sıcaklık ve yüksek nem kombinasyonu insan sağlığını olumsuz yönde etkiler, süreci bozar ve hatalı ürünlere yol açabilir.
Zehirli gazlar: Zararlı gaz emisyonları, kural olarak, kumaşların ve liflerin çeşitli kimyasal maddelere maruz kaldığı bitirme atölyelerinde yoğunlaşmaktadır.
Bu esas olarak karbon monoksit (CO), klorin (Cl), kükürt dioksit (SO2), azot oksitler (NO, NO2), vs.’dir. Çoğunlukla, bu gazlar havadan ağırdır ve binanın alt kısmında birikir.
Bununla birlikte, sıcak konvektif hava akımlarının varlığında, odaya yayılabilirler. İnsan vücuduna girmek boğulma hissine, baş ağrısına neden olur. Bazı toksik maddeler solunum yolu ve gözlerin mukoza zarlarında ciddi tahrişe neden olur. Alınan hava temizlenir.